b76fe83d-7f7d-4a02-9ec5-14f74372a153

Artists:
Eske Kath, Christian Schmidt Rasmussen, Benny Dröscher,  Anette Harboe Flensburg, Ulrik Møller, Knud Odde, Elin Engelsen, Peter Carlsen, Christina Malbek, Trine Søndergård, Katja Bjørn, Morten Schelde, Søren Behncke, Tina Maria Nielsen, Kasper Bonnén, Søren Martinsen, Mie Mørkeberg, Rose Eken, Lars Tygesen, Andreas Schulenburg, Cathrine Raben Davidsen

21 nutidige danske kunstnere præsenterer moderne værker inspireret af de samme spørgsmål, som optog Skagensmalerne i fortiden.
Damer med flagrende kjoler i solnedgangen, Hip Hip Hurra!, fiskere med sydvest og brusende hav er alle billeder, som vi forbinder med Skagen. De velkendte motiver optræder i dag som kitsch på alt lige fra postkort til bordskånere, og der er tilmed lavet film om dem. De er med andre ord blevet ikoniske for Skagen og en tid hvor Skagen var central samlingspunkt for kunstnere fra hele Skandinavien. Skagensmalernes kunst var især naturlige billeder, dvs. billeder af naturen og dagligdagens gøremål, men også livet og døden og ikke mindst fiskernes hårde og farlige liv. Skagensmalerne beskrev det almindelig liv, som de oplevede det, og var en væsentlig del af det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet, der bl.a. satte samfundsordenen til debat med en ny frihed i forhold til seksualitet, ægteskabet, religion og naturvidenskab.

At skagensmalerne var debatskabende er måske ikke det første man tænker på i dag, når man kigger på malerierne af de stemningsfulde scenarier. Tankerne går nok for de fleste til de virtuose penselstrøg, betagelsen af Skagens særlige lys og de smukke farver. Men skagensmalerne var del af den internationale avant-garde og satte dagsordenen for samtidskunsten ikke kun I Danmark men i hele Norden. Skagensmalerne har i den grad efterladt sig en arv, som har sat sine spor igennem dansk kunsthistorie, og som også er aktuel i dag. Netop skagensmalernes position som essentielle i dansk kunst gør dem interessante at genfortolke, overføre eller bryde med i samtidskunsten.

Udstillingen DEJAVU viser 21 danske kunstnere, der i tråd med skagensmalerne arbejder med de klassiske motiver som naturen og dagligdagen i deres kunst. Men hvor skagensmalerne primært var malere, genfinder vi på DEJAVU motiverne i helt nye og til tider overraskende medier og udtryk. Klassiske skagenstemaer som “lyset”, “interiør”, “havet”, “den rå natur” eller “mennesket i naturen” og “portrættet” fortolkes hos udstillingens kunstnere ud over malerier, i installationskunst, video, skulptur, tegning, fotografi og keramik. Således genfindes Krøyers klassiske maleri af et frokostbord i Rose Ekens bodega udgave med højbelagt smørrebrød omgivet af kapsler og cigaretskod – alt udført i keramik i 1:1. Eller Anchers rå natur i Eske Kaths malerier af en strandet hval og stormomsuste løsrevene tage og bygningsfragmenter.

 
Dejavu
1 may - 27 jun2 2015
Skagen Odde Naturcenter,
Bøjlevejen 66,
9990 Skagen
Denmark

recent news